Kako profesori mogu motivisati osnovce da strani jezik uče i van časova? - Beogradski jezički kamp 2020
4.jpg

Kako profesori mogu motivisati osnovce da strani jezik uče i van časova?

Novi školski dan – novi mali i veliki odmori, nova prilika za druženje, ali i nove lekcije, nove teoreme, novi domaći zadaci i to pomnoženo sa desetak predmeta. Svaki radni dan pred osnovca postavlja mnoštvo izazova, zahteva, zadataka i testova.

U nesnalažljivosti osnovaca da pravilno organizuju svoje vreme ili postave prioritete, učenje stranih jezika može da se svede na pripremu za test noć uoči samog testa.

Sa druge strane, u odeljenjima sa velikim brojem učenika, ni sam profesor stranog jezika nije uvek u stanju da se dovoljno posveti svakom pojedinačnom đaku. Složićemo se, u takvim okolnostima nedostaje kontinuitet koji je ključan factor u procesu učenja stranog jezika. Jedno od rešenja koje se nameće jeste, svakako, učenje jezika van školskog časa, odnosno kod kuće.

Na to se automatski nadovezuje sledeće pitanje: kako taj dodatni rad da se izbori za svoje mesto u dnevnom rasporedu jednog osnovca, i to na uštrb svih tih sjajnih TV serija, filmova, muzike, kompjuterskih igrica, društvenih mreža, neobaveznog ćaskanja sa vršnjacima? Čime pokrenuti i motivisati učenike za taj preko potreban dodatni rad?

Osnovcima bi najpre trebalo predočiti značaj učenja stranih jezika. Nije bez razloga rečeno da je čovek bogat onoliko koliko stranih jezika govori. Taj proces učenja nas duhovno obogaćuje, razvija našu ličnost, nove veštine, i vodi ka novim spoznajama. Previše apstraktno? U tom slučaju se možemo dotaći pitanja uspeha u modernom poslovnom svetu, gde ma koju profesiju odabrali nećemo biti dovoljno kompetentni bez poznavanja rada na računaru i bar jednog stranog jezika.

Ključ u ostvarivanju ovih ciljeva leži u neprekidnom rešavanju manjih zadataka, koji će nas principom korak-po-korak dovesti i do tih krajnjih zacrtanih uspeha. Istovremeno, bitno je pokazati učenicima praktičnu primenljivost usvojenih znanja i stavljati ih u realne okvire u kojima će moći naučeno da primene. Dakle, praktično, relevantno, zanimljivo, realno, ali i otvoreno za najrazličitija interesovanja i talente učenika.

Ne treba gubiti iz vida ni to da će se učenici više zalagati i truditi ako i sami imaju mogućnost izbora i učestvuju u donošenju odluka; ključ je u uzajamnom uvažavanju. Dodatno učenje ne treba da shvate kao obavezu, već zabavu i igru, ma koliko godina da imaju. Pustite ih da «obuju tuđe cipele» i prošetaju u njima, neka sebi dodele nove uloge, izmisle najneverovatnije životne priče, a onda zajedno odmaštajte i oživite te likove. Dozvolite da putuju kroz istoriju, civilizacije i mesta i na stranom jeziku vam govore o tome bez neverice i predano.

U vannastavno vreme, mogli biste i zajedno raditi na pripremi predstava za roditelje, pisati pravim novinarima, takmičiti se, obratiti se aktuelnim političarima i reći im šta vas muči ili organizovati dan za prikupljanje humanitarne pomoći. U takvim svrsishodnim projektima svako će naći mesto skrojeno po svojoj meri, i što je još bitnije želju da se potrudi, pomogne i doprinese jačanju celog tima.

Sa druge strane, ne bežite od moderne tehnologije, već je učinite saveznikom. Neka učenici posle redovnih časova budu za svojim računarom, ali da bi istraživali za vaš zajednički blog. Tako vežbaju jezik, ali i postaju stručniji u svojoj oblasti interesovanja. Ovde će i stidljiviji učenici imati više slobode i doći do izražaja.

Podstaknite svoje đake da budu aktivni i na društvenim mrežama i forumima na ciljnom jeziku i neka vas obaveštavaju o aktuelnostima. U toku časa dajte komičarima prostor da vam ispričaju vic na engleskom, talentovanim muzičarima da vam uz muzičku pratnju na francuskom otpevaju najnoviji hit grupe Zaz, a budući filmski kritičari neka vas na španskom ubede zašto treba da pogledate najnoviji film u kome igra Mario Kasas.

Nekoga privlači rad na TV stanici- neka vas na nemačkom izvesti o najaktuelnijim zbivanjima širom sveta. Budući turistički vodiči mogu pripremiti turu po vašem mestu i na ciljnom jeziku vam ispričati zašto se Kalemegdan tako zove i zašto Pobednik nije postavljen na Terazijama po izvornoj zamisli.

Zajedno sa svojim učenicima prevaziđite četrdesetpetominutni okvir časa, motivišući ih na rad van učionice. Dozvolite njihovim interesovanjima i ličnostima da isplivaju na stranom jeziku, ne gušeći ih, ili bar ne prekomerno, gramatičkim jedinicama propisanog nastavnog plana. I pomozite osnovcima da shvate da se učenje jezika ne završava dobro urađenim testom i odličnom ocenom, već tada tek počinje. Čitajmo, gledajmo, pišimo i slušajmo kako bismo, ne samo progovorili na stranom jeziku, već na njemu  počeli da nižemo i misli.

Pročitajte info o Letnjem jezičkom kampu

Pročitajte info o Zimskom jezičkom kampu

Pročitajte ostale Korisne tekstove