Kako pomoći detetu u učenju stranog jezika? - Beogradski jezički kamp 2020
1.jpg

Kako pomoći detetu u učenju stranog jezika?

Mnogi istraživači i profesori stranih jezika tvrde da je stav roditelja prema učenju jezika ključan za uspeh deteta u tome. Nije potrebno da govorite neki strani jezik da biste pomogli svom detetu da unapredi svoje jezičke veštine. Evon predloga šta možete da uradite kako biste detetu koje uči strani jezik u školi pomogli u učenju i radu kod kuće:

  • Pomozite mu da nađe vremena za vežbu.Učenje stranog jezika je poput učenja da svirate neki instrument – vežba je neophodna. Objasnite detetu da samo prisustvovanje časovima nije dovoljno i da bi trebalo isto toliko vremena da provede vežbajući kod kuće.
  • Uspostavljanje redovne rutine za domaće zadatke je takođe važno. Utvrdite redovno vreme za izradu domaćeg i pomozite detetu ako je potrebno.
  • Neka vas dete svakog dana nauči neku novu reč, izraz ili zanimljivost o jeziku koji uči.Kroz davanje objašnjenja se takođe uči. Neka se dete smeje kada čuje kako izgovarate nove reči i neka vas ispravlja. Možete čak i sami da počnete sa učenjem istog jezika. To može da bude vrlo motivišuće kako za dete, tako i za vas.
  • Raspitajte se o večerima kulture i drugim događajima vezanim za taj jezik ili kulturu naroda čiji jezik vaše dete uči.Važno je da dete stvori ličnu vezu sa jezikom koji uči jer će u nekom trenutku možda naići na nastavnika koji mu se iz nekog razloga neće dopasti. Sigurno ste i sami mrzeli neki predmet u školi jer vam se nastavnik nije dopadao. Nemojte da to obeshrabri vaše dete u učenju jezika.
  • Pitajte nastavnika da vam preporuči nastavni materijal koji dete može da koristi kod kuće. Postoje izuzetno korisni udžbenici, testovi, edukativne igrice i slični materijali koji su osmišljeni baš za samostalan rad kod kuće. I internet nudi ogromnu količinu materijala koji često možete da koristite potpuno besplatno. Međutim, u toj gomili materijala i sajtova ponekad se nije lako snaći, pogotovo imajući na umu nepouzdanost nekih izvora na internetu. Zato je najbolje da vam detetov nastavnik preporuči ono što je adekvatno detetovom uzrastu i nivou znanja.
  • Nabavite video klipove, knjige i muziku na stranom jeziku.I za ovo možete da se obratite nastavniku za pomoć. Postoje posebne knjige i baze video klipova namenjene učenicima stranih jezika, kao i brojne aplikacije za tablete i mobilne telefone koje pomažu u učenju jezika. Vaše dete može da čita romane, kako klasične, tako i moderne, koje su jezički stručnjaci prilagodili različitim nivoima znanja tako da ih može nesmetano razumeti.
  • Napravite kartice sa rečima koje je vaše dete učilo na časovima.Tako će imati dodatnu priliku za ponavljanje gradiva, a i vi možete da se uključite u detetov rad kod kuće. Zadajte detetu da razvrsta reči po kategorijama, poveže sinonime i antonime, pogađa značenja reči ili sastavlja rečenice koristeći ih.
  • Potražite prilike za učenje i van učionice i časova u školi. Letnji jezički kampovi su jedan način za to, ali postoje i programi razmene učenika sa školama u inostranstvu. Osim toga, možete da se prijavite da budete domaćin nekom detetu iz zemlje čiji jezik vaše dete uči.

Pročitajte info o Letnjem jezičkom kampu

Pročitajte info o Zimskom jezičkom kampu

Pročitajte ostale Korisne tekstove